CNT-AIT Badalona

Sindicat de combat! Unió, Acció i Autogestió!

Acció Sindical

CNT : Una altra forma de fer sindicalisme

Tots els altres sindicats demanen el teu vot . La CNT no . No volem que ens votis. A la CNT tenim altres formes de pensar i d’organitzar : No ens presentem a les eleccions , no volem subvencions de l’estat ni de les empreses, a la CNT els càrrects no són remunerats, ningú guanya un sou per dedicar-se al sindicalisme , no tenim delegats sindicals que portin anys sense aparèixer al seu lloc de treball…
La CNT : Un Sindicat

La CNT és un sindicat de treballadors/es amb molts anys de lluita i d’experiència.El nostre sindicalisme està allunyat de la burocràcia i dels despatxos , es fa al carrer i als centres de treball .

Ens organitzem en els sindicats de ram de la CNT tots els/les treballadors/es del mateix sector de producció ,ho fem així per practicar diàriament la Solidaritat i el per no caure en l’error de pensar que el sindicalisme és arreglar el nostre problema personal i oblidar-nos dels altres. Per exemple, quna un conflicte laboral en una empresa , no importa el ram, tota la CNT es posa en marxa per defensar aquells/es treballadors/es que tenen problemes .

No confiem molt amb els jutjats i les lleis. Que no s’ignori que les lleis les fan els que manen i gairebé sempre s’obliden dels/les que treballem. Per això a la CNT practiquem l’acció directa, és a dir, el sindicat pressiona al patró , als executius de l’empresa o l’empresa directament, sense intermediaris,sense comitès d’empresa, sense professionals de la política ni del sindicalisme.Quan aquests dirigents participen de representants dels/les treballadors/es en els problemes laborals gairebé sempre acaben signant papers que ens perjudiquen. Aquí estan els últims anys plens de mals convenis, reconversions salvatges, desertitzacionsi indústrials, pactes socials, … i en tots aquests la signatura dels sindicats “representatius”.

Quan la CNT pren una decisió és la que han decidit els/les seus/seves afiliats/des a les assemblees, aquí no hi ha dirigents. Igualment quan la CNT seu a negociar en algun conflicte laboral defensa exacta i literalment el que  l’assemblea de treballadors/es d’aquella empresa o centre de treball hagi dit. La participació dels/les treballadors/es en la presa de decisions i en el disseny de les campanyes de mobilitzacions es fonamental, això sino es fa axí els/les treballadors/res anem perdent la nostra capacitat de lluita, la nostra rebel·lia i dignitat, perdem la possibilitat de pensar per nosaltres mateixos/es, de ser independents, … quan això passa els empresaris fan amb nosaltres el que volen .

Què és el que està passant ara? Després de tants anys de comitès d’empresa , de sindicalistes professionals, de mil·lers d’hores sindicals utilitzades per passejar el maletí, de subvencions als sindicats, …després de tot això ens imposen una reforma laboral duríssima i unes condicions de treball cada vegada pitjors: contractes temporals amb la por constant a l’acomiadament, treballs a “contrates” i empreses de treball temporal, treballs d’autònom, etc.

CNT: La nostre acció sindical

A les grans i mitjanes empreses

Els/les afiliats/des a la CNT practiquem l’acció sindical a través de les seccions sindicals, mai a través dels comitès d’empresa. La secció sindical és el conjunt de tots/es els/les afiliats/des de la CNT en una empresa, per això són tots/es els/les afiliats/des, i no només els/les delegats/des, els/les que duen a terme l’acció sindical: informar als/les treballadors/res dels plans i actuacions de l’empresa, denúnciar de les infraccions de normatives, lleis i convenis, defensar dels/les companys/es que tinguin conflictes amb el patró, elaboració de plataformes reivindicatives, organització de campanyes de solidaritat amb els/les treballadors/res d’altres empreses o sectors, etc.

Els comitès d’empresa treuen el protagonisme als/les treballadors/es, ja que ho porten tot, no deixen espai per què la resta dels/les treballadors/es participin, proposin i decideixin.A més els membres dels comitès estan privilegiats respecte la resta de companys/es, no poden ser acomiadats mentre són del Comitè i durant un any més, tenen hores sindicals que en molts casos les fan servir com els dóna la gana, i el més greu, molts d’ells no van al seu lloc de treball durant anys, s’acostumen a les reunions amb l’empresa i a les negociacions diàries, en poc temps es porten millor amb l’empresa que amb els seus/seves companys/es.

Els/les delegats/des de les seccions sindicals de CNT són rotatius entre els/les afiliats/des de la Secció Sindical, quan se’ls anomena per una assemblea per assistir a una negociació són anomenats exclusivament per un tema concret i amb els acords que decideixi exactament l’assemblea, a més en aquella negociació no signarà res mentre els treballadors no ho decideixin en l’assemblea.

Els/les Afiliats/des de la CNT pensem que la informació és fonamental, per això la nostra acció sindical té un pilar important en la informació contínua dels/les treballadors/es. Si un/una treballador/ra està informat dels seus drets, de la situació dels/les seus/seves companys/es, de la situació d’altres treballadors/es  de l’empresa o rams diferents, dels problemes de l’entorn, etc serà més procliu a ser solidari/a, a no deixar-se avassallar i a exigir les seves reivindicacions.

És a dir, fomentem una acció sindical participativa, solidària, no burocràtica, enganxada als/les treballadors/es, allunyada dels despatxos.

A la petita empresa i a l’economia submergida

En aquestes condicions laborals el sindicalisme es torna més dur. En aquest tipus d’empreses el senzill fet de que l’empresari s’assabenti de la filiació sindical de CNT d’un/una treballador/ra és perillós.

En aquestes conditions la CNT desenvolupa un model sindical basat en l’acció directa i la solidaritat degut a les condicions tan dures que s’hi donen.

La CNT ve denunciant sistemàticament la situació laboral de sectors de com el de la construcció, les empleades de llar, el camp, es mil·lers de petites empreses de pocs/ques treballadors/es. A més portem la informació dels sectors on les condicions laborals són més dures cap a les empreses on els/les treballadors/es tenen millors condicions. Només amb la comprensió i el suport de tots/es els/les treballadors/es, independenment d’on treballin, és com l’acció sindical és coherent i realment solidària, en cas contrari ses cau en el corporativisme i en el campi qui pugui.

En aquests sectors la CNT desenvolupa un contínu treball d’informació, d’aquesta forma estem aconseguint, al marge dels sindicats “representatius”, que els/les treballadors/es exigim els nostres drets, que perdem la por i que recobrem la il·lusió per organitzar-nos i defensar de junts/es la nostre dignitat.

CNT : Les nostres idees

Moltes vegades ens han anomenat utòpics/ques per insultar-nos. Si, som utòpics/ques, però el que defensem a les empreses, en els sectors, als barris i als pobles on ens movem són drets concrets, reals . No som il·lusos/es que estiguem als núvols però volem canviar aquesta societat.

Nosaltres ens modernitzem, ens actualitzem, ens posem al dia , som al segle XXI. Però no ens tornem comprensius amb el poder. Avui com ahir pensem que el poder corromp, desde el poder no s’arregla res, els problemes o els arreglem els de baix o ens seguiran sotmetent. Per això  no creiem en els parlaments, els polítics, els comitès d’empresa, els executius de les empreses, els governs, els ajuntaments, desconfiem d’ells i de tots els que aspiren a arribar a ells .

 Fem anarcosindicalisme, és a dir, sindicalisme d’idees anarquistes.

Altres sindicats viuen de les subvencions, dels diners que els dóna l’INEM per cursos de formació per a aturats, dels negocis de les seves empreses, dels deutes que, els perdona l’estat, la seguretat social, etc. Nosaltres vivim de les nostres quotes i del nostre treball i punt. No “favors” del poder…

Enfront del sindicalisme corporatiu i burocràtic dels comitès d’empresa, el sindicalisme participatiu i revolucionari de la CNT a través de les seves seccions sindicals, els seus sindicats de ram i les seves federacions locals.

Davant del sindicalisme dels dirigents, el sindicalisme dels/les treballadors, dels/les de baix..
Davant del sindicalisme comprensiu amb el capital còmplice de l’economia capitalista i dels seus desastres ecològics i humans; aquest altre sindicalisme, l’anarcosindicalisme, radicalment oposat a col·laborar aquests desastres.

La CNT no és comprensiva amb les “crisis” del capital, si tenen crisis que les resolguin ells que les han creat, nosaltres entenem només dels nostres drets .

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s